Sandplay

Sandplay, työskenteleminen hiekan ja miniatyyrifiguurien kanssa, on terapeuttinen menetelmä, jonka kehitti jungilainen analyytikko Dora M. Kalff Sveitsissä 1950/60-luvulla. Sandplay-menetelmä sopii niin aikuisille kuin lapsille.

Menetelmä perustuu analyyttisen psykologian viitekehykseen ja mahdollistaa sisäisten ristiriitojen, kuormittavien tunnetilojen tai vaikeiden elämäntilanteiden symbolisen käsittelemisen niin, että syvällä tiedostamattomassa olevat eheyttävät oivallukset ja ratkaisunsiemenet tulevat näkyväksi ja tietoisen mielen tasolle pohdittavaksi.

Dora Kalffin mukaan ”sandplay antaa mahdollisuuden luoda hiekan ja miniatyyrihahmojen avulla symbolisen maailman, joka vastaa mielen sisäistä tilaa ja maailmaa. Tällä tavalla luovan leikin avulla tiedostamattomat prosessit tulevat näkyviksi tavalla, jota voi verrata unennäkemisen kokemukseen ja unien tutkimiseen terapiassa”.

Hiekkakuvien sarjat, jotka syntyvät useamman session yhteydessä, mahdollistavat dialogin ihmisen psyyken tietoisen ja tiedostamattoman mielen näkemysten välille. Tämä dialogi aktivoi psyyken omatoimisen eheytymisprosessin ja johtaa persoonallisuuden kehittymiseen sekä itsetuntemuksen lisääntymiseen.

Usein kädet pystyvät ratkaisemaan mysteerin, jonka kanssa järki on turhaan paininut.

C.G. Jung